Odată cu tranziția la un alt tip de economie, multe familii din țara noastră s-au confruntat cu o dublă provocare: cea a modernității și cea a economiei de piață. Astfel, în ultimii 30 de ani s-a observat că familia tradițională, cu modelul familiei extinse - cu bunici, parinți și copii - a fost înlocuită cu familia modernă, în care bătrânii locuiesc singuri și separați de familia tânără. De asemenea, putem constata că ambii soți sunt implicați în susținerea financiară a familiei, cu atât mai mult cu cât salariile sunt mai mici. Așadar, dinamica familiei s-a schimbat și membrii salariați nu mai pot îngriji persoanele vârstnice din familie, așa cum se întâmpla în familia tradițională.
Aceste schimbări au ajuns și la noi, așa cum se întâmplă de mai mult timp în alte țări mai dezvoltate. Potrivit unui sondaj online, majoritatea respondenților sunt de părere că siguranța pentru persoana dragă este cel mai puternic motiv pentru plasarea unui bătrân într-o casă de îngrijire. Iată opinia referitoare la dinamica familiei în timpurile actuale.
"Dinamica familiei s-a schimbat considerabil de când bunica stătea acasă pe un balansoar.
Pentru un singur lucru, oamenii tineri pleacă, mai degrabă decât să trăiască alături de părinți pentru totdeauna. Sunt mai puțini oameni în gospodărie.
O altă schimbare uriașă este aceea că salariile au rămas șocant de stagnante. Majoritatea caselor necesită doi salariați, nu doar unul. Chiar și femeile care au copii își riscă locul de muncă dacă stau prea mult acasă. Legea privind concediul familial a ajutat oarecum, dar concediul nu a fost plătit (cu excepția cazului în care s-a folosit vacanța acumulată).
Deci, nimeni nu mai era acasă să aibă grijă de bunica. Și, după cum s-a subliniat, vârstnicul ar putea necesita mai multă îngrijire decât îi poate oferi familia.
Mama a rămas în propria casă până a murit la 94 de ani. Din fericire, am fost pensionari și am cumpărat și o casă pentru mama (și tata) chiar peste stradă. Dacă am lucrat amândoi, mă tem că mama ar fi trebuit să meargă în îngrijire. Ea a petrecut ultimele luni în îngrijire la domiciliu, așa că au intrat diverse persoane pentru a verifica, a o ajuta să se scalde și să schimbe hainele. Asta am încercat și noi, dar curând mi-am dat seama ca oasele noastre batrane și cu durerea de spate, nu eram în siguranță nici pentru ea, nici pentru noi. Aveam nevoie de ajutor. "
Marva Dasef, senior
Postări din aceeași categorie:
De ce sunt internati batranii in centre rezidentiale de ingrijire? (1)
Migratia adultilor afecteaza viata de familie a varstnicilor (2)
--------------
Niciun comentariu:
Write comentarii