Tratamentul actual al Alzheimer-ului se limitează la diminuarea și controlarea simptomelor, cât și la încetinirea progresiei bolii. Până în 2050, se estimează că incidența ei ar putea să crească la 135 de milioane, de aceea se discută tot mai mult despre o multitudine de tratamente împrumutate din medicina Ayurveda, practici tradiționale chinezești și meditație pentru tratamentul Alzheimer-ului.
Aceste
terapii se practică încă din
cele mai vechi timpuri și sunt raportate a fi benefice ca terapii
anti-Alzheimer. Medicamente ayurvedice precum curcuma,
Brahmi
, Ashwagandha,
Panax
ginseng, Scortisoara
zeylanicum, Ginkgo
biloba , Guggulu,
Convolvulus
pluricaulis, Ginsengul
indian , Centella
asiatica (Mandukaparni), gestionarea stresului prin meditație,
exerciții fizice regulate și acupunctura au fost raportate a fi eficiente în
utilizarea lor anti-AD.
În plus, o combinație de vitamine cu aporturi dietetice naturale va juca un
rol semnificativ în combaterea AD. Un articol de recenzie - Islam et al. (2017)- arată importanța și
utilizarea produselor dietetice naturale, cum ar fi :
- fructele (fructe de
padure: afine, dud și căpșuni, măr, smochin, mangostan, papaya, curmale,
struguri, rodie, nuc etc.),
- legume (broccoli ,
etc.),
- condimente (scorțișoară,
piper negru, șofran, turmeric, usturoi, ghimbir etc.),
- băuturi (ceai, cafea,
vin, suc de fructe etc.),
- produse marine
- dieta
mediteraneană,
Pentru a arăta efecte
pozitive pentru prevenirea și tratamentul AD. Astfel, acestea au potențialul de
a fi dezvoltate în medicamente anti-AD terapeutice.
De asemenea, un studiu recent - realizat de Jabir și colab. (2018) - arată
că polifenolii au o valoare terapeutică ridicată și sunt prezenți în plante. Quercetina
derivată din fructe și legume, cum ar fi ceapa, mere, fructe de pădure,
arahide, soia, cartofi etc .; resveratrol din pielea și semințele
strugurilor; curcumina din curcuma; acid cinamic și derivații săi din
scorțișoară, citrice, ceai, cacao etc .; cofeina din Coffea arabica și acidul
cofeic care se regăsesc abundent în toate plantele și produsele
dietetice, sunt unii dintre compușii polifenolici critici care
au fost discutați. Acestea inhibă activitatea colinesterazei, calificându-se
astfel ca potențiale medicamente pentru tratamentul AD. Cu toate acestea,
mecanismul lor exact de acțiune nu a fost elucidat.
N-acetilcisteina (NAC), prezentă abundent în ceapă, este un precursor al
glutationului (GSH) care este un antioxidant . Este inclus în Lista
Organizației Mondiale a Sănătății cu 40 de medicamente esențiale, fiind un
medicament bine stabilit din anii 1960. Nivelurile de GSH sunt epuizate în
regiunile hipocampice din boala Alzheimer, ceea ce înseamnă că suplimentarea cu
NAC poate fi benefică pentru îmbunătățirea cognitivă. Un studiu realizat de
Moreira și colab. oferă dovezi că NAC este eficient în îmbunătățirea stresului
oxidativ mitocondrial în caz de boala Alzheimer. De asemenea, a arătat că
combinația de acid lipoic și NAC a fost mai puternică pentru utilizare.
Referințe :
[1] Anuja Sharma și Yatender Kumar 2019, Derivate ale naturii ca
tratamente alternative împotriva bolii Alzheimer. Sharma A, Kumar Y., J
Alzheimers Dis Rep. 2019 21 noiembrie; 3 (1): 279-297. doi: 10.3233 /
ADR-190137. PMID: 31867567 [ PubMed ]
Niciun comentariu:
Write comentarii