Boala Alzheimer (AD) este cea mai frecventă formă de demență, iar îmbătrânirea populației înseamnă că numărul cazurilor crește succesiv. Cauza bolii nu a fost stabilită, dar se sugerează că mulți factori o afectează, inclusiv aspectele nutriționale.
Aprovizionarea optimă cu nutrienți adecvați (de exemplu, prin introducerea unei diete mediteraneene) sau consumul crescut de ingrediente selectate (de exemplu, o dietă ketogenică), precum și evitarea elementelor toxice, sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului și, în consecință, prevenirea bolilor neurodegenerative. Prin urmare, această publicație trece în revistă cea mai recentă literatură privind susținerea terapiei AD prin administrarea de vitamine, în principal cu proprietăți antioxidante.
Nivelurile mai scăzute de vitamina B sunt adesea asociate cu scăderea capacității cognitive, de obicei datorită nivelului crescut de homocisteină. Vitamina B6, B9 (folat) și B12 (cianocobalamină) sunt implicate în metabolismul homocisteinei, care poate fi astfel stimulat cu ajutorul suplimentării cu vitamina B, rezultând un risc redus de demență.
Vitamina A și C au activitate antioxidantă, prin urmare, utilizarea lor în îmbunătățirea cunoașterii și prevenirea demenței. Vitamina A (retinol) este esențială pentru memorie, învățare și cunoaștere. Nivelurile sale din creier scad odată cu vârsta și sunt foarte scăzute la pacienții cu AD. Retinoizii efectuați sau carotenoizii provitaminici oferă vitamina A, β-carotenul fiind cel mai frecvent întâlnit în alimente. În Physician 'Health Study II (PHSII), un studiu randomizat al suplimentării cu β-caroten, s-a constatat că utilizarea pe termen lung conferea beneficii cognitive. S-a raportat, de asemenea, că acidul retinoic protejează neuronii hipocampului prin prevenirea morții celulare induse de Aβ.
Un studiu a demonstrat că aportul dietetic scăzut de vitamina D a fost asociat cu o performanță cognitivă slabă. Rezultate similare au fost obținute dintr-un alt studiu din Al treilea sondaj național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES III).
Vitamina E este un puternic agent antioxidant și antiinflamator. Are și roluri neuroprotectoare. Au fost raportate niveluri mai scăzute de vitamina E la pacienții cu AD. A arătat rezultate pozitive în ceea ce privește cunoașterea. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a sprijini utilizarea vitaminei E ca agent terapeutic pentru AD.
Referințe :
[1] Anuja Sharma și Yatender Kumar 2019, Derivate
ale naturii ca tratamente alternative împotriva bolii Alzheimer. Sharma A,
Kumar Y., J Alzheimers Dis Rep. 2019 21 noiembrie; 3 (1): 279-297. doi: 10.3233
/ ADR-190137. PMID:
31867567 [ PubMed ]
[2] Anita
Mielech , Anna Puzja-Jakubik , Renata Markiewicz-Żukowska și Katarzyna Socha (2020),
Vitaminele în boala Alzheimer - Revizuirea ultimelor rapoarte. Nutrienți. 2020
noiembrie; 12 (11): 3458. Publicat online 2020 noiembrie 11. doi: 10.3390 / nu12113458 [ PubMed ]
Niciun comentariu:
Write comentarii