Un accident vascular cerebral are loc când creierul nu mai este alimentat corspunzător cu sânge, celulele rămân fără oxigen, iar asta duce la moartea lor și la o încetare a funcționării lor, explică Patrick Holford, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din Marea Britanie.
În declanșarea unui AVC sunt cunoscuți ca factori de risc vârsta, hipertensiunea, hipercolesterolul și fumatul, iar o combinație a acestora aduc un risc și mai mare. Vestea bună este că riscul general poate fi redus prin modificări simple ale obișnuințelor alimentare și de stil de viață.
Nutriționistul britanic oferă soluții în acest sens:
- Să se consume alimente bogate în colină și lecitină. Cele mai bune surse alimentare sunt ficatul, ouăle, peștele, carnea de pui, leguminoasele, alunele, conopida și verdețurile.Suplimentul cu lecitină oferă cel mai răspândit tip de colină alimentară. Pe lângă rolul pozitiv pentru sănătatea creierului, lecitina ajută și organismul să proceseze colesterolul.
- Luați vitamine care susțin metilarea. Metilarea este un proces biochimic care se produce în creier și organism și are nevoie de vitaminele B și alte nutrimente pentru a se frace în mod corespunzător.
- Să se crească aportul de antioxidanți. Cea mai mare varietate de antioxidanți se obține mâncând fructe și legume proaspete în câte mai multe culori posibile. De asemenea, suplimentele cu antioxidanți ajută la susținerea vindecării după AVC. Vitaminele C, E și acidul alfa-lipoic aduc efecte pozitive în reducerea inflamației, vindecarea vaselor de sânge, îmbunătățirea memoriei și reducerea riscului apariției unui alt AVC. Alți antioxidanți puternici care ajută sunt vitmina A, seleniul, glutationul și coenzima Q10. Se recomandă zilnic un complex antioxidant ca acesta, împreună cu un un plus dd 1000 mg vitamina C.
- Să se consume ulei de pește și semințe pentru Omega-3. Creșterea aportului de pește gras sau includerea unui supliment zilnic cu ulei de pește va asigura acizii grași esențiali Omega-3, AEP și ADH. Peștii mai mici de apă rece, ca heringul, sardelele, macroul și scrumbiile sunt surse foarte bune de uleiuri omega-3 și trebuie să se mănânce cel puțin două porții în fiecare săptămână. Suplimentele cu 1000 mg ulei de pește în fiecare zi cu omega-3 ajută și la diminuarea depresiei, care apare frecvent după un accident vascular cereral.
De asemenea, nutriționistul britanic menționează că alimentele indicate sunt:- Ficatul
- Ouăle, peștele alb și gras (somon, macrou, hering, scrumbii, sardele)
- Legumele proaspete, mai ales conopida și verdețurile
- Fructele, mai ales fructele de pădure
- Migdalele
- Nucile
- Arahidele
- Semințele de chia și de in
- Alimentele prăjite sau procesate, bogate în grăsimi (care cresc oxidarea)
- Sarea (care ridică tensiunea arterială)
- Zahărul (care favorizează trigliceridele)
PATRICK HOLFORD, unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti din Marea Britanie, a fondat la Londra, in anul 1984, Institute for Optimum Nutrition si este, de asemenea, directorul fundatiei Food for the Brain. Aflate in topul celor mai vandute ghiduri despre nutritie, cartile sale au fost publicate in 30 de tari si in 15 limbi diferite. De acelasi autor, la Editura Litera au aparut: Alergii alimentare – prevenire, depistare, tratare (coautor dr. James Braly), Intareste-ti sistemul imunitar – ghid pentru combaterea infectiilor si prevenirea bolilor (coautor Jennifer Meek), Reteta sanatatii perfecte – schimba-ti viata in 6 saptamani, Ghid pentru o piele frumoasa si sanatoasa (coautor Natalie Savona), Spune NU cancerului (coautor Liz Efiong), Imbunatateste-ti digestia.
Niciun comentariu:
Write comentarii