Un AVC poate determina un grad de invaliditate major. De aceea, viața după un accident vascular cerebral poate fi foarte dificilă. Totuși, cu cât se intervine mai devreme după un AVC, cu atât atât șansa la o viață normală este mai mare. Astfel, persoana afectată trebuie să primească tratament și să înceapă recuperarea cât mai repede.
Primele trei-patru ore sunt esenţiale după un atac vascular cerebral și este important ca pacientul să ajungă la centrele abilitate unde să facă investigații imagistice - tomografia cerebrală sau IRM-ul cerebral pentru a determina dacă este vorba de un AVC ischemic sau un AVC hemoragic. În aceste prime ore, efectuarea trombolizei - introducerea în corp a unei substanțe care dizolvă cheagul de sânge - poate asigura o scădere a mortalității și a dizabilității post-accident vascular. Apoi este important ca pacientul să ajungă într-o clinică cu servicii de neurologie pentru recuperarea lui ulterioară, atrage atenția Dr. Radu Mihăilescu, medic specialist neurolog, la Spitalul clinic Colentina din Bucureşti. Pacienții trebuie să știe că, după un AVC, se pot recupera complet sau într-o mare măsură pentru a-și asigura un grad de independență, a mai precizat medicul.
Totodată, reabilitarea dupa un accident vascular cerebral nu presupune doar recuperarea unor disfuncții motorii, senzitive, senzoriale sau emoționale, ci și asigurarea unei reintegrări în familie și societate pentru a avea o viață cât mai normală. Însă anumite tulburări de percepție sunt întâlnite destul de des la pacienții cu AVC și acestea pot îngreuna recuperarea pacientului, potrivit sfatului medicului.
Tulburări de percepție întâlnite:
- îngustarea câmpului vizual pe o parte a corpului
- nu își simte părțile corporale afectate
- dificultăți de concentrare, confuzii, amnezie
- tulburări de citit, de scriere
- tulburări legate de activități de bază - îmbrăcare, gătit, igienă
Mai mult decât atât, acestea au nevoie de sprijinul familiei și al prietenilor, deoarece persoanele care au suferit un AVC tind să desfășoare anumite activități mai lent și mai dezorganizat și de aceea pot deveni anxioase și ezitante în societate.
Niciun comentariu:
Write comentarii