Tulburările de alimentație reprezintă un grup de tulburări psihice complexe caracterizate prin comportamente alimentare anormale care duc la o rată ridicată de morbiditate, sau chiar deces, dacă sunt subestimate și netratate. Principalele tulburări sunt: anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație excesivă.
- Anorexia nervoasă se caracterizează prin restricția aportului de energie care duce la o greutate corporală semnificativ scăzută, care este mai mică decât cea minimă așteptată; frica intensă de creștere în greutate; accent nejustificat pe forma corpului.
- Bulimia nervoasă se caracterizează prin episoade de alimentație excesivă (mâncând o cantitate mai mare de alimente decât ar mânca majoritatea oamenilor în același timp, cu o lipsă de control în timpul episoadelor), precum și prin comportamente compensatorii inadecvate recurente pentru previne creșterea în greutate (adică vărsăturile autoinduse, utilizarea abuzivă de laxative, diuretice sau alte medicamente, postul sau exercițiile fizice excesive).
- Tulburarea de alimentație excesivă este reprezentată de episoade de alimentație excesivă care se caracterizează printr-un aport alimentar neobișnuit de mare într-o perioadă de timp scurt, în timp ce se confruntă cu pierderea controlului. Este asociată în mod obișnuit cu supraponderalitatea și obezitatea.
În ciuda faptului că tulburările de alimentație sunt diagnosticate mai frecvent în timpul adolescenței, este larg acceptat că tulburările de alimentație pot fi prezente la orice vârstă. Totuși, rămâne deschisă întrebarea dacă acestea reprezintă o continuare a unei tulburări de-a lungul vieții sau o boală cu debut tardiv.
Oricum, un debut după vârsta de 40 de ani este în general considerat cu debut tardiv. Cea mai frecventă tulburare de alimentație în timpul îmbătrânirii este bulimia nervoasă. Tulburările de alimentație la adulții în vârstă pot fi împărțite în grupuri: debut precoce (care continuă sau reapare la bătrânețe) și debut tardiv (care se dezvoltă pentru prima dată mai târziu în viață).
Un studiu recent asupra tulburărilor alimentare ale vieții târzii a arătat că persoanele afectate de aceste boli au raportat semnificativ mai puține episoade de vărsături săptămânale și mai puține comportamente de auto-vătămare, dar o istorie mai frecventă de obezitate trecută sau actuală decât persoanele cu debut precoce.
S-a demonstrat că un procent mare de indivizi care prezintă tulburări alimentare târzii au raportat depresie și anxietate comorbidă.
În concluzie, articolul medical menționează faptul că datorită riscului ridicat pentru complicații, tulburările de alimentație târzii nu trebuie neglijate.
Persoanele în vârstă cu tulburări de alimentație, după cum s-a subliniat, pot prezenta imagini clinice diferite în comparație cu pacienții mai tineri; o atenție deosebită trebuie acordată unei scăderi în greutate inexplicabile la o femeie la sfârșitul vieții, precum și femeilor deprimate sau anxioase (care reprezintă populații cu risc ridicat pentru tulburări de alimentație), pentru a reduce morbiditatea și a îmbunătăți calitatea vieții.
Așadar, potrivit concluziilor articolului, clinicienii trebuie să ia în considerare tulburările de alimentație târzii atunci când, în practica lor clinică, sunt chemați să realizeze o evaluare holistică a adulților în vârstă.
---------
Suntem unul dintre furnizorii de servicii de îngrijire pentru bătrâni, pentru persoane cu dizabilități sau persoane cu maladia Alzheimer, din București.
Contactați-ne pentru a discuta despre nevoile dv. de îngrijire și asistență. Suntem deschiși 24/7 pentru a vă ajuta pe dvs. și familia dvs.
Referințe : Antonina Luca , Maria Luca , Carmela Calandra2 . Tulburări de alimentație la sfârșitul vieții. Îmbătrânire și boală . 2015, 6(1): 48-55 https://doi.org/10.14336/AD.2014.0124
Niciun comentariu:
Write comentarii