Adresa

Str. Maracineni nr. 91 A

Bucuresti, sector 6

Prelungirea Ghencea

caminlili1@gmail.com

Tel: 0768-737-246

Servicii azil privat - Casa Lili

- Ingrijire zi si noapte

- Atentie, daruire, respect

- Personal calificat

- Mobilier si aparate medicale (Italia)

- Saltele speciale, scaune cu rotile, carje, manere (Italia)

- Lenjerie pat bumbac (Italia)

- Masa (3 mese principale + 2 gustari)

- Igiena (baie, tuns, unghii, barbierit)

- Cada cu usa (batrani / dizabilitati)

- Servicii de menaj / Spalatorie

- Administrare medicamente

- Perfuzii, injectii, glicemii

- Schimbare pampers, tratare escare

- Evaluare medic generalist

- Asigurare prim ajutor

- Terapie ocupationala

- Camere de zi si camere de mese

- TV, telefon, internet

- Mese festive: sarbatori si onomastice

- Curte si gradina inchise

- Mediu sigur, securizat

Rezidentii nostri

Rezidentii nostri

CONSULTATIE GRATUITA

Sunați și programați ACUM

o consultație gratuită!

0768-737-246;

0040 768 737 246;

0039 340 0766 379

Servicii pentru:

îngrijire vârstnici și adulți

îngrijire tranzitorie (post-spitalizare)

îngrijire pe termen lung (accident vascular, Alzheimer)

îngrijire paliativă

Azil privat - Camin Lili

Pentru informatii, sunati chiar acum!

Telefon: 0768.737.246



Camin privat ingrijire batrani

Azil de batrani

10 semne care avertizeaza aparitia Alzheimer-ului sau a demenței

 


sursa foto: Universitatea Queensland Australia


Când să verificați pentru boala Alzheimer?

Toată lumea uită lucrurile din când în când, mai ales când îmbătrânim. Dar problemele de memorie legate de vârstă sunt destul de diferite de pierderea de memorie care apare cu Alzheimer.

De unde știți dacă persoana în vârstă are boala Alzheimer sau o altă formă de demență? Dacă tata uită continuu unde își pune cheile sau mama pare să vă confunde ușor în ultimele zile, înseamnă că au o boală neurodegenerativă progresivă? Nu neaparat. Fiecare persoană prezintă simptome diferite cu severități diferite, dar există câteva semne de avertizare de bază pe care le puteți căuta.

Indicatori timpurii în boala Alzheimer și în demență

1. Uitarea și pierderea memoriei pe termen scurt

Cel mai frecvent simptom al majorității tipurilor de demență este pierderea memoriei. Cu toate acestea, doar pentru că tata nu-și poate aminti unde și-a pus pantofii sau îi strigă pe nepoți cu alte nume, nu înseamnă că are Alzheimer. Cu toții uităm din când în când detaliile unei conversații, însă efectele timpurii ale acestei boli pot determina o persoană să uite întreaga conversație care a avut loc doar cu câteva momente în urmă. Alzheimer-ul afectează de obicei mai întâi memoria pe termen scurt, ceea ce înseamnă că o persoană uită informațiile pe care le-a aflat recent. Persoanele acestea nu pot  să-și amintească date și evenimente importante și deseori solicită aceleași informații în mod repetat. Ei pot chiar pierde capacitatea de a-și recunoaște membrii familiei.

2. Lipsa concentrării și confuzia crescută

A confunda ora și locurile este un indicator comun. Dificultățile de concentrare pot face ca activitățile normale să dureze mult mai mult decât înainte. Oamenii pot uita unde se află sau cum au ajuns acolo, sau se pot pierde. Aceștia pot avea dificultăți în a diferenția între evenimentele petrecute în trecut, cele care vor avea loc în viitor sau lucrurile care au loc în prezent. Ele pot pierde evidența anotimpurilor și a trecerii generale a timpului, determinându-i să se prezinte la programări sau planuri sociale la momentul nepotrivit sau deloc.

3. Pierderea lucrurilor

O persoană cu Alzheimer poate începe să pună lucrurile în locuri din ce în ce mai neobișnuite. Toată lumea are tendința de a-și înlocui cheile de  la mașină și de la casă din când în când, dar găsirea cheilor „pierdute” în congelator ar putea indica o problemă mai gravă. Un senior poate pierde lucrurile și nu poate folosi metoda simplă a pașilor pentru a găsi obiectele. Această situație poate chiar escalada în acuzații de furt atunci când nu pot găsi anumite obiecte. Acest lucru poate duce la paranoia și pot reacționa plasându-și lucrurile în ascunzătoare și mai neobișnuite pentru a-l înfunda pe hoțul suspectat.

4. Dificultate de a face sarcini familiare

Această boală afectează, de asemenea, capacitatea cuiva de a face sarcini normale, de zi cu zi. Oamenii pot avea probleme cu coordonarea și să-și amintească cum să conducă, să gătească o rețetă preferată sau să joace un joc familiar. Aceștia pot începe să se bazeze mai mult pe soț sau alt membru al familiei pentru a face lucruri pentru ei, cărora le-a plăcut cândva să le facă singuri. Simptomele pot afecta și abilitățile vizuale, cum ar fi percepția în profunzime, judecarea distanței și văzul culorilor. Aceste schimbări pot determina familia și prietenii să observe o stângăcie crescută, accidente, căderi și alte neplăceri necaracteristice.

5. Probleme de limbaj și vorbire

Alzheimer-ul afectează modul în care bolnavii creează și procesează limbajul. De obicei, au probleme să-și amintească cuvintele potrivite în conversații și în timp ce scriu. Unii vârstnici pot compensa folosind cuvinte obișnuite , dar alții pot crea propriii termeni pentru obiecte sau acțiuni. De exemplu, cineva cu demență ar putea numi un ceas - „un ceas de mână”. Această confuzie și capacitatea de a găsi cuvinte îi pot determina să se oprească brusc în mijlocul unor propoziții sau conversații.

6. Probleme cu matematica simplă

Oamenii aflați în primele etape ale demenței pot avea dificultăți în a lucra cu numere, inclusiv probleme simple de matematică, cu  calcule  de adunare și scădere. Incapacitatea de a completa problemele de bază, de rutină, este un indicator clar că ceva nu este în regulă.

7. Judecată slabă

Căutați schimbări în abilitățile de luare a deciziilor, procesele raționale de gândire și judecată. O persoană care a luat decizii simple sau riscante toată viața, probabil, nu are o afecțiune medicală care provoacă aceste comportamente. Cu toate acestea, demența ar putea fi vinovatul într-un scenariu în care o persoană logică care obișnuia să cântărească cu atenție toate opțiunile și să ia decizii în cunoștință, deodată începe să prezinte o judecată slabă. Aceasta ar putea include căderea în plasa escrocilor, cheltuielile imprudente sau îmbrăcarea necorespunzătoare pentru vreme.

8. Schimbări de personalitate și schimbări de dispoziție

Persoanele pot prezenta schimbări de personalitate și schimbări bruște de dispoziție . Aceștia ar putea deveni temători, suspecti, deprimați sau anxioși. O persoană încrezătoare ar putea deveni  timidă. Aceștia pot fi ușor supărați și devin frustrați mai ales în locuri noi sau publice, unde se află în afara zonei de confort.

9. Modificări ale îngrijirilor și igienei personale

O scădere bruscă sau constantă a atenției asupra îngrijirii personale, cum ar fi îmbăierea, purtarea acelorași haine zi de zi,  periajul dinților, sunt indicatori obișnuiți ai demenței. Dacă o persoană își păstrează casa imaculată toată viața, dar încetează brusc curățarea și permite dezordinea, ar putea fi un motiv de îngrijorare cu privire la starea sa mentală.

10. Retragerea față de prieteni și familie

În sfârșit, retragerea din activitățile sociale de care se bucurau odată poate fi un semnal de alarmă. Persoanele afectate tind să evite aceste situații pentru a evita să atragă atenția asupra pierderii memoriei sau a dificultăților de comunicare. De obicei, sunt jenate de incapacitatea lor de a conversa sau de a îndeplini sarcini așa cum au făcut-o odată. Depresia legată de această schimbare a abilităților poate provoca, de asemenea, retragere din mediul social.

Dacă observați oricare dintre aceste semne și credeți că cineva pe care îl iubiți poate avea boala Alzheimer sau o altă formă de demență, faceți imediat o programare la medic. Diagnosticul precoce este crucial pentru a elimina condiții curabile care pot imita demența, conceperea de strategii de îngrijire și tratament și de planificare pentru viitor.

sursa foto: Universitatea Queensland Australia

Niciun comentariu:
Write comentarii

Sunteti interesat de serviciile noastre?
Aflati mai multe actualizari !