Ministerul Muncii a publicat in dezbatere publica un ordin pentru modificarea si completarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap pentru persoanele care au suferit o amputatie sau care sunt dependente de oxigenoterapie.
Astfel, potrivit documentului publicat, ordinul prevede modificari la capitolele 4 si 7, prin care se stabileste ca persoanele afectate vor primi certificat de incadrare in grad de handicap cu valabilitate permanenta, inca de la inceputul evaluarii.
La capitolul 4, referitor la functiile sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar, respirator, la titlul Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcțiilor sistemului respirator se introduce punctul 4:
„Afecțiuni respiratorii
cronice cu hipoxemie severa/grava in repaus, ce necesita oxigenoterapie de lunga
durata –durata administrarii cotidiene ≥/= 15 ore/zi, indiferent de varsta de
debut”, potrivit documentului publicat de Ministerul Muncii.
La capitolul 7, referitor la Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale miscarilor aferente, la punctul III. Evaluarea persoanelor cu afectarea functiilor motorii (a staticii si mobilitatii - locomotiei sau/si gestualitatii).
- In vederea incadrarii in grad de handicap, la
punctul 1. Amputatii*), Deficiente
medii, se modifica si se completeaza nota:
„Pentru perioade de 12 luni, in vederea adaptarii la unimanualitate, transfer gestualitate, se poate incadra in grad de handicap accentuat. Pentru situatiile mentionate se va stabili termen permanent de valabilitate a incadrarii in grad de handicap, de la prima evaluare.”
- In vederea incadrarii in
grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la randul 4 aferent Deficientei
accentuate, se introduce nota:
„Pentru situațiile menționate se va stabili termen permanent de valabilitate a incadrarii in grad de handicap, de la prima evaluare.”
Potrivit aceluiasi document, se mentioneaza ca persoanele care care sunt incadrate au obligatia de a urma activitatile si serviciile prevazute in Programul individual de reabilitare si integrare sociala a adultului cu handicap si in Planul individual de servicii. Aceste activitati si servicii vin in sprijinul persoanelor pentru a-si mentine si a-si imbunatati starea de santate, dar si pentru a evita excluziunea sociala a acestora.
Niciun comentariu:
Write comentarii