Dieta și Alzheimer-ul
Oamenii de
știință examinează din ce în ce mai multe grupuri alimentare pentru a determina
care dintre acestea contribuie o sănătate mai bună și care pot să prevină boala Alzheimer. Ca multe
boli, aceasta începe cu zeci de ani înainte de apariția primelor simptome clinice. Pe măsură ce creierul se schimbă foarte lent, cercetătorii consideră că toți ar
trebui să luăm măsuri pentru a preveni dezvoltarea unei astfel de afecțiuni. Cercetările au dovedit că alimentația are un mare impact asupra
creierului tău. De fapt, alimentele potrivite, precum și combinațiile potrivite
de alimente pot îmbunătăți memoria, construiesc noi celule ale creierului și
pot chiar să prevină apariția Alzheimer-ului.
Dacă în familia
dvs. există un istoric de demență sau boală Alzheimer, este posibil să luați
deja suplimente pentru a stimula memoria și pentru a vă proteja împotriva
declinului legat de vârstă. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că organismul
nu absoarbe suplimentele nutritive la fel de eficient precum alimentele naturale.
Și când vine vorba de ceea ce mănânci, stimularea creierului, super-alimente
care luptă cu Alzheimer sunt recomandate ca parte a aportului tău zilnic.
Studiile au
descoperit că femeile care au mâncat legume SuperFood precum spanacul, broccoli
și varza de Bruxelles în anii 50 și 60 au arătat un declin cognitiv mai mic în anii 70, în comparație cu femeile care au mâncat mai puțin din aceste
legume. În general, o dietă bogată în Superfoods și exercițiile fizice pot preveni această boală.
O dietă bine
echilibrată care poate ajuta la prevenirea sau întârzierea evoluției
Alzheimer-ului ar trebui să includă câteva dintre următoarele:
- legume
- acizi grasi omega-3
- Condimente, cum ar fi turmericul și scorțișoara
- Ciocolată și cafea
- Fructe
- Nucă de cocos și ulei de măsline
Oamenii de
știință au mai descoperit că anumite planuri alimentare - inclusiv dieta
mediteraneană, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și un
hibrid dintre cele două, supranumit dieta MIND - pot ajuta la eliminarea declinului
cognitiv și la protejarea creierului împotriva bolilor. Dieta MIND, dezvoltată
de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, a redus riscul de a
dezvolta Alzheimer cu până la 53%. (MIND reprezintă Intervenția
Mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă.) Chiar și cei care au
urmat dieta au avut un risc cu 35% mai mic de Alzheimer.
Tip de alimente pentru a promova
sănătatea creierului
Legumele verzi cu frunze și altele
S-a dovedit că
legumele, în special legumele verzi cu frunze, au efecte protectoare asupra
creierului. De fapt, un studiu din
Jurnalul de sănătate nutrițională și îmbătrânire a declarat: „Aportul crescut de legume este
asociat cu un risc mai mic de demență și rate mai scăzute de declin cognitiv la
bătrânețe.”
Se crede că legumele cu frunze verzi și
crucifere ajută la controlul glicemiei și la prevenirea diabetului de tip 2.
Exemplele de alimente pe care le poți folosi în dieta ta zilnică includ kale,
spanac, ridiche, conopidă, broccoli, romă și varză.
Este important de
menționat, totuși, că persoanele în vârstă care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar
trebui să le evite, precum kale, care are un conținut ridicat de vitamina K,
deoarece acest lucru poate provoca interacțiuni medicamentoase periculoase.
Pește, semințe de
in și nuci
Conform
cercetărilor publicate în Journal of
Alzheimer Disease , acizii grași omega-3, care se găsesc în mod obișnuit la
unii pești, boabe și nuci, pot contribui la încetinirea ritmului de declin al
Alzheimer-ului. Deoarece alimentele care conțin acizi grași omega-3 sunt în mod
natural unele dintre cele mai sănătoase alimente, există beneficii pentru
sănătatea întregului corp, chiar dacă comunitatea științifică nu a confirmat că
poate încetini Alzheimer.
Cu toate acestea,
studiile recunosc că sunt necesare cercetări suplimentare și, potrivit
Asociației Alzheimer, „nu există încă dovezi suficiente pentru a recomanda
acizii grași omega-3 pentru a trata boala Alzheimer”.
Ciocolată, cafea
și condimente
Ciocolata și
cafeaua conțin cofeină, ceea ce studiile au arătat este că acestea pot îmbunătăți funcția și
memoria creierului. Un studiu realizat în
Jurnalul Internațional al Științei Moleculare a indicat că cofeina poate
„încetini patologia bolii Alzheimer” prin inhibarea unui neurotransmițător
despre care se crede că sunt asociați cu Alzheimer-ul, acetilcolinesteraza. Unele
studii confirmă potențialele beneficii, descoperind că aportul zilnic de
cofeină este asociat cu „capacitatea de memorare semnificativ crescută” și
poate „deteriora memoria inversă”.
Prevenirea
inflamației este un alt pas, oamenii de știință cred că putem face cu toții ceva benefic pentru a evita Alzheimer. Condimentele care sunt bine cunoscute pentru
proprietățile lor antiinflamatorii sunt turmericul, scorțișoara și nucșoara,
care sunt, de asemenea, bogate în compuși unici și pot avea beneficii cognitive
multiple. Condimentele conțin atât de mulți compuși încât au multiple moduri
benefice de acțiune, inclusiv „antiinflamatorii, antioxidante, antihipertensive
și gluco-regulatoare.” Modalitățile prin care puteți folosi aceste condimente
în dieta dvs. zilnică pot fi la fel de simple ca adăugarea de scorțișoară în
cafeaua de dimineață. Puteți folosi turmeric în
smoothie-uri, ouă stropite și supe.
Fructe de culoare închisă
Oamenii de
știință au studiat de asemenea beneficiile antioxidanților și există unele
dovezi că antioxidanții dietetici pot îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții
cu Alzheimer și alte tipuri de demență.
Antioxidanții și flavonoidele din fructe de
pădure, pepene galben, prune și portocale au un conținut ridicat de fibre și
pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului. Un alt beneficiu pare să
contribuie la protejarea funcției cognitive. Unele cercetări arată că femeile
care consumă cantități mari de fructe de pădure pot întârzia îmbătrânirea
cognitivă cu până la 2,5 ani.
De exemplu, un
studiu raportat în Journal of
Alzheimer’s Disease a descoperit că un
antioxidant poate fi capabil să reducă plăcile din creier asociate cu
Alzheimer. Alimentele bogate în antioxidanți includ: fructe de pădure precum
zmeura, căpșuni, portocale și alte fructe de culoare închisă.
Uleiuri sănătoase
precum uleiul de măsline extra virgin și uleiul de nucă de cocos
Se spune că
uleiul de măsline extravirgin și uleiul de nucă de cocos sunt benefice pentru
combaterea efectelor Alzheimer-ului.
Trigliceridele cu
lanț mediu prezente în uleiul de nucă de cocos cresc nivelul corpurilor
cetonice din sânge, care funcționează ca un combustibil alternativ al creierului
și îmbunătățesc performanțele cognitive.
Uleiul de măsline
extravirgin conține oleo can, un compus fenolic care îmbunătățește producția de
proteine cheie și enzime care descompun plăcile amiloide. Prin urmare, uleiul
de măsline extravirgin acționează ca un mecanism neuroprotector împotriva bolii
Alzheimer.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare, există dovezi puternice pentru beneficiile ambelor uleiuri încorporate în gătitul
dvs. O lingură de ulei de nucă de cocos pe zi poate ajuta la
îmbunătățirea funcționării cognitive și a memoriei.
Alte orientări pentru sănătatea cognitivă
Din nou, în timp ce nu există o modalitate reală de a
preveni boala Alzheimer, îngrijirea sănătății dvs. începând din tinerețe este întotdeauna recomandată.
Iată câteva alte sfaturi pe care
cercetătorii din domeniul demenței sugerează că toți ar trebui să ne străduim să le
menținem:
- Păstrați-vă tensiunea arterială scăzută - ideal sub 120/80
sau mai mică.
- Păstrați-vă greutatea într-o gamă sănătoasă: obezitatea
poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.
- Colesterolul total sub 200 mg / zi. și un LDL de 70 mg.
- Consumați alcool
cu moderație.
- Exercițiul fizic
crește fluxul de sânge către creier; urmărește să obții zilnic cel puțin 30 de
minute de activitate fizică.
- Urmărește-ți
zahărul; scade factorii de risc pentru diabet, așa cum a fost cunoscut pentru a
ajuta la dezvoltarea Alzheimer.
- Evitați grăsimile
trans.
- Luați zilnic
suplimente de vitamina C și E, care vă pot ajuta să vă reduceți riscul pentru
Alzheimer.
- Creșterea aportul de niacină.
Niciun comentariu:
Write comentarii