Pentru informatii, sunati chiar acum!

Telefon: 0768.737.246Ce va oferim

Ce va oferim

Ce este tulburarea afectiva sezoniera la batrani?

depresia

De-a lungul secolelor, poetii au descris o stare de tristete, un sentiment de deznadejde si letargie ce apar odata cu zilele tot mai scurte ale toamnei si iernii. In multe culturi si religii exista festivaluri de iarna asociate cu lumanari sau cu foc. Scurtarea zilelor pe timpul iernii si lipsa luminii solare sunt considerate cauze de aparitie a depresiei sezoniere (SAD Seasonal Affective Disorder). Alte cauze posibile de aparitie a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultati de reglare a serotoninei, o substanta chimica cerebrala, potrivit Medlife.
Alti specialisti atrag atentia asupra tulburarii afective sezoniere care poate aparea si la batrani in preajma marilor sarbatori de iarna.  Aceasta este un tip de depresie majoră, cauzată de schimbarea anotimpurilor. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele SAD încep cu lumina umedă și zilele mai scurte de toamnă sau de iarnă. De obicei, simptomele dispar atunci când sosesc primăvara și vara. Femeile sunt mai afectate de patru ori mai mult decât bărbații. 

Simptomele tulburării afective sezoniere
Simptomele tulburărilor sezoniere afective care apar odată cu apariția iernii includ:
·        energie slaba
·        supraalimentarea
·        retragerea de la activitățile sociale
·        senzație de depresie în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
·        senzația de lipsă de speranță sau de lipsă de valoare
·        pierderea interesului pentru activitățile de care s-au bucurat odată
·        probleme cu somnul
·        modificări ale apetitului sau greutății
·        se simt leneși sau agitați
·        dificultăți de concentrare

Ameliorarea simptomelor
  • Medicație: Antidepresivele pot aborda eficient simptomele depresiei. Acestea trebuie prescrise de un medic.
  • Terapia cu lumină
  • Psihoterapia: tipul de psihoterapie care este cel mai eficient pentru tulburarea afectiva sezoniera este terapia comportamentală cognitivă în care individul își recalifică gândurile negative. 
  • Vitamina D: Unii oameni beneficiază de suplimente de vitamina D.
Tulburarea afectivă sezonieră poate fi foarte dificila in lunile de iarna. Cu toate acestea, recunoașterea simptomelor și solicitarea de asistență de la un medic specialist instruit poate duce la un tratament eficient.
Persoanele vârstnice singure sunt si mai expuse la aceasta tulburare. Dacă dumneavoastră sau membrii familiei dvs. aveți în vedere îngrijirea  la un Centru pentru batrani ca parte a unui plan de ingrijire, contactati-ne.

Echipa noastra este dedicata sustinerii familiei dvs, ajutandu-i pe varstnici sa se bucure de viata, sa beneficieze de conditii de ingrijire, atentie si afectiune ca in mijlocul unei familii.