In prezent, in tara noastra functioneaza putin peste 100 de camine de stat pentru batrani, spun statisticile Ministerului Muncii. Acestea au o capacitate de pana in 7000 de locuri in toata Romania si se afla in subordinea sau sunt coordonate de autoritatile publice locale.
Caminelor de stat li se adauga 80 de camine private pentru batrani, care au capacitatea de circa 3200 de locuri in toata tara.
Prea putine locuri pentru cererea tot mai mare pentru aceste camine si pentru o populatie tot mai imbatranita si cu probleme serioase de sanatate, cum ar fi bolile Alzheimer si Parkinson.
In Romania sunt diagnosticate 35.000 de persoane cu Alzhemer, iar Societatea Romana pentru Alzheimer estimeaza ca numarul real de cazuri se afla in jurul a 200.000 de persoane. Alte 72.000 de romani fiind suferinzi de boala Parkinson.
Acesti bolnavi au nevoie de ingrijire si supraveghere medicala permanenta si continua, iar familiile acestora se afla in mare dificultate pentru ca nu le pot oferi acest tip de ingrijire 24 din 24 de ore, acasa, decat cu costuri foarte mari.
Dupa un calcul simplu, concluzia este evidenta: la ora actuala, sunt prea putine camine de batrani pentru prea multi batrani bolnavi. Nici macar pentru o cincime dintre acesti batrani nu sunt locuri in caminele de stat sau caminele private pentru batrani, la un loc, potrivit gazetaromaneasca.com .
Niciun comentariu:
Write comentarii